Kā saglabāt pušķi svaigu?
Lai jūsu pušķis ilgi priecētu, jāievēro daži noteikumi un pie tiem jāturas:
Uzturiet ūdens temperatūru aptuveni 22°C. Siltais mitrums daudz labāk pārvietojas pa stublāju, tāpēc ziedi ilgāk saglabājas.
Noteikti apgrieziet apakšējās lapas, kas ātri nokrīt un, uzkrājoties vāzē, izdala etilēnu.
Regulāri apsmidziniet pušķi, lai pumpuri saņemtu pietiekami daudz mitruma.
Ir svarīgi katru dienu mainīt ūdeni, lai neradītu patogēno mikrofloru.
Pirms novietošanas vāzē nogrieziet katru stublāja galu 45 grādu leņķī, lai nodrošinātu augu pietiekamu barošanu.
Pārliecinieties, ka izmantojat konservantus, gan profesionālos, gan tautas līdzekļus.
Arī ziedu pasaulē ir preču kaimiņi, tāpēc daži augi nav piemēroti jauktu pušķu veidošanai, piemēram, hiacintes un narcises tiek dāvinātas atsevišķi. Nesaderīgas ir arī neļķes un rozes, ceriņi un vijolītes, tulpes un kliņģerītes, kā arī lilijas un vijolītes.
Padomi, kā saglabāt noteiktus ziedus svaigus
Rozes
Pērkot rozi, pievērsiet uzmanību sēkliņlapiņu stāvoklim - tām jābūt zaļām. Pārbaudiet, vai lapās nav lūzumu vai ūdens pilienu pumpuros, jo ūdens var izraisīt ātru puvi un vītumu.
Lai pušķi saglabātu svaigu, iesakām ievērot šīs vienkāršās vadlīnijas:
atnesot pušķi mājās aukstā laikā (īpaši sala laikā), nelejiet to uzreiz ūdenī, labāk atstājiet pušķi telpā uz pusstundu un pēc tam apstrādājiet;
stublāji tikai līdz pusei jāiegremdē ūdens šķīdumā;
saīsiniet stublāju līdz 30-40 cm, lai mitrums ātrāk nokļūtu līdz pumpuriem;
noteikti noņemiet apakšējās lapas, lai vēlāk tās nenokristu un nesadalītos ūdenī;
Stublāju galus vienmēr nogrieziet zem ūdens plūsmas; grieziet 45 grādu leņķī.
Tulpes
Šis zieds saglabā savu svaigo izskatu salīdzinoši īsu laiku pēc griešanas, parasti 3 līdz 5 dienas. Bet, ja jau pērkot pievērsīsiet uzmanību šādiem kritērijiem, pušķis ilgu laiku priecēs jūs ar ziedošu izskatu:
lapām jābūt sulīgām, zaļām, elastīgām, bez iegriezumiem un bojājumiem;
Pumpuriem jābūt lieliem, spilgtiem un blīviem. Nekad nepērciet ziedus ar gumiju - kad atnesīsiet tos mājās un noņemsiet gumiju, redzēsiet, cik ātri pumpurs atvērsies un pēc tam nokritīs pavisam;
Mēs neiesakām pirkt tulpes no automašīnām, īpaši pavasarī. Tos gandrīz vienmēr pārdod jau sasaldētus, un jūs nevarēsiet apbrīnot šādu kompozīciju mājās - tiklīdz tā būs sasilusi, tā vienkārši nokusīs un drīz vien nokalst.
Krizantēmas
Par krizantēmām saka, ka tās ir visnepretenciozākie puķu pušķi: vienkārši regulāri mainiet ūdeni, pieskatiet stublājus un pārliecinieties, ka sausās lapas nenokrīt.
Lilijas
Pušķim ieteicams izmantot augstāku vāzi ar ūdeni, kas nesatur hloru.
Stublāju vēlams saīsināt līdz 40-50 cm un nogriezt slīpi. Svarīgi, lai dārza grieznes vai šķēres būtu asas - griezums nedrīkst būt saburzīts.
Pārliecinieties, ka ir noņemtas visas apakšējās lapas.
Pārbaudot ziedpumpurus, uz ziediem meklējiet putekšnīcas (sarkanās vārpiņas) un izņemiet tās. Vislabāk ir neļaut ziedputekšņiem izkliedēties pa ziedu, jo tas arī noved pie ātrāka nokalšanas.
Iegādājieties jaunus ziedus, kas tikko sākuši atvērties. Šajā procesā noteikti noņemiet visas izbalējušās vai nokaltušās ziedlapiņas vai lapas.
Uzglabāšanas īpatnības atkarībā no sezonas
Aukstākajos gadalaikos izvēlieties ziedus, kas ir izturīgāki pret salu:
Neļķes, rozes, krizantēmas, gerberas, kalla lilijas. Vēlams izvēlēties tumšu vai spilgtu pumpuru krāsu. Šo ziedu kompozīcijas var izturēt transportēšanu zemā temperatūrā (līdz pat -10 °C uz īsu laiku).
Ja vēlaties pasniegt maigākus augus, piemēram, lilijas vai frēzijas, pušķi rūpīgi jāizolē, pārklājot to ar biezu papīra kārtu, un jācenšas to pasargāt no spēcīga sala. Kad pušķi atvedat mājās, neliksiet to uzreiz vāzē, bet ļaujiet ziediem pakāpeniski sasilt. Pēc tam apgrieziet stublājus un ielieciet ziedus vāzē ar aukstu ūdeni.
Vasarā ziediem nepieciešams daudz mitruma, tiešie saules stari ātri iznīcina visu skaistumu. Iegādājoties kompozīciju, ņemiet vērā, ka pušķis bez ūdens var palikt ne ilgāk kā 30 minūtes.
Izgrieziet arī kātiņus. Vāzi novietojiet ēnainā vietā, lai saule nekaitētu pumpuriem. Ik dienu mainiet ūdeni un apgrieziet vai noņemiet sausās lapas un ziedlapiņas.